Na začátku října proběhlo již čtvrté setkání členů Českého optického klastru s názvem „MEZI SEBOU“.

Cílem konceptu „Mezi sebou“ je usnadnit členům klastru vzájemnou spolupráci, jak obchodní, tak výzkumně-vývojovou.  Českému optickému klastru roste počet členů, je nás již 40, a ři tomto počtu není jednoduché mít přehled o všech členech a potenciál pro vzájemnou spolupráci tak zůstane nevyužitý. „Mezi sebou“ se snaží tuto situaci zlepšit a přispět k navázání spolupráce mezi jednotlivými členy.

V krátkých desetiminutových prezentacích se nám tentokrát představili členové: Ústav fyzikální chemie J. Heyrovského AV ČR, v.v.i., APPLIC s.r.o., Ústav fotoniky a elektroniky Akademie věd ČR, v.v.i., DOCTER OPTICS s.r.o.

Ústav fyzikální chemie J. Heyrovského AV ČR, v.v.i. – Martin Kalbáč

Ústav se zabývá základním výzkume fyzikální chemie včetně elektrochemie, analytické chemie a chemické fyziky, který je podporován teoretickými (výpočetními) a experimentálními metodami.

Na https://nanoenvicz.cz/en poskytuje přístroje pro specifická měření. Pro vědeckovýzkumné instituce zdarma.

 

APPLIC s.r.o. – Vladimír Hampl

Firma se zabývá průmyslovou automatizací. Specializuje se na systémy strojové vidění machinevision – Cognex vision systems,  řízení procesů, automatizaci, stavbu strojů, dálková ovládání v energetice, vývoj infračervených kamer a systémů. Výzkum má v oblasti průmyslové infračervené LWIR techniky, hyperspektrální LWIR kamerových systémů. Nabídnout může i laboratoř strojového vidění a laboratoř infračervené techniky.

 

Ústav fotoniky a elektroniky Akademie věd ČR, v.v.i. – Pavel Peterka

ÚFE se věnuje výzkumu v následujících oblastech: Optické biosenzory, Vláknové lasery a nelineární optika, Příprava a charakterizace nanomateriálů, Bioelektrodynamika, Nano-Optika a Přesný čas a frekvence. Příklady spolupráce s firmami: vývoj technologie výroby čipů pro výkonové polovodičové součástky, prostorový modulátor světla pro mikroskopii, využití infrastruktury vláknových laserů a technologie optických vláken. ÚFE pořádá 7-10. dubna 2025 Workshop on Specialty Optical Fibers (WSOF), kolokovaný se sympoziem SPIE Optics+Optoelectronics, druhou největší pravidelnou optickou událostí ve střední Evropě (po Laseru v Mnichově). Konferenční příspěvky a obzvláště vystavovatelé jsou velice vítáni: https://wsof2025.ufe.cz/en/expo/

Prezentace společnosti zde:Ústav fotoniky a elektroniky Akademie věd ČR

DOCTER OPTICS s.r.o. – David Tománek

Firma má 4 hlavní divize. Zabývá se výrobou plastových i skleněných čoček s vysokou přesností, vyrábí polymerové čočky, lisuje skleněné čočky s velmi vysokou přesností, odlévá čočky. Nabízí speciální povrchové úpravy. Sklo na výrobu čoček si sami vyrábí. Dále nabízí optické systémy, objektivy, bezdotykové snímače otisků prstů či precizní výrobu různých tvarů skla.

Prezentace společnosti zde: Docter Optics

Pozvánku na setkání naleznete ZDE