Cílem tohoto setkání, které proběhlo dne 1. 10. 2024 v Olomouci v Pevnosti poznání bylo představit spolupráci firem, veřejného sektoru a vzdělávacího sektoru.  Hlavní přednášková část konference probíhala v Laudonově sále, popularizační přednášky a interaktivní přednášky probíhaly v Malém sále ve druhém patře Pevnosti poznání.

Na konferenci se svými příspěvky vystoupili zástupci zaměstnavatelů, středních škol, Národního pedagogického institutu, Svazu průmyslu a dopravy ČR, Pevnosti poznání a další. Cílovou skupinou byli zejména ředitelé škol, kariéroví poradci, učitelé či reprezentanti nadnárodních i lokálních firem.

Druhým pilířem konference, která nese název Dynamika a potenciál moderních technologií v kontextu technického vzdělávání a zaměstnání, byly popularizační přednášky a interaktivní prezentace cílené především na studenty středních škol, jejich pedagogy i širší veřejnost. „Popularizační přednášky byly zaměřeny na předávání zajímavých informací a rozšíření obzoru především pro žáky středních škol a jejich pedagogy a vedli je zástupci úspěšných firem či výzkumných center. Zaměřili se zejména na aktuální témata, jako jsou virtuální prototypování, plná digitalizace výroby, konverzační umělá inteligence, technické simulace či vývoj citlivých nanosenzorů.

Konference „DYNAMIKA A POTENCIÁL MODERNÍCH TECHNOLOGIÍ V KONTEXTU TECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ A ZAMĚSTNÁNÍ“ jen potvrdila dlouhodobou potřebu technicky vzdělaných pracovníků. Závěrečná diskuze byla velmi zajímavou možností se na problematiku vzdělání u nás podívat z různých úhlů pohledu. Podpora vzdělání bude v dalším období jednou z našich priorit.

Český optický klastr  na konferenci předal Pevnosti poznání 20 sad stavebnic „Photonics Explorer Kit“. Jedná se o optické experimenty pro studenty plné zajímavých výukových materiálů, díky nimž je technické vzdělávání a věda mnohem zábavnější. Tyto stavebnice byly zakoupeny za přispění některých našich členů – ZKW Automotive Engineering CZ s.r.o., Plastic Omnium Lighting, HELLA AUTOTECHNIK NOVA, s.r.o., Magna Lighting Czech, s.r.o. Pevnost poznání bude tyto optické kufříky zapůjčovat do škol na základě zápůjčního systému, o kterém byla také jedna z přednášek konference.

Akce byla realizována za podpory Inovačního centra Olomouckého kraje (dále jen ICOK).

Program konference naleznete zde: Program Popularizační přednášky a prezentace

Program – Jak moderní technologie mění nároky na vzdělávání

Prezentace z akce naleznete ZDE

Fotografie z akce naleznete ZDE